27 mei 2017

Surfen

 

Mijn moeder kon na de tweede hersenbloeding niet meer lopen, maar met ondersteuning onder de oksel kan zij wel gaan staan. In veel zorginstellingen wordt dan direct een tillift ingezet, waar je passief in komt te hangen. Wij gebruiken als hulpmiddel de Bea, waarmee je beweegt en activeert.

Voor verplaatsingen van de rolstoel naar toilet of bed is de Bea een doeltreffend hulpmiddel en zelfs geniaal in zijn eenvoud. Vier wieltjes met een plank voor de voeten, een stang voor de handen en een plankje om op te zitten. De Bea kan boven het toilet worden gereden. Plankje weg en je kunt plaatsnemen.
Mijn moeder zit ook op de Bea als ze onder de douche gaat.

Ik ben inmiddels zo handig met de Bea, dat ik haar zelfs staand vervoer.
In principe niet aan te bevelen, maar ik gebruik het als een oefening in evenwicht en noem het surfen.
Bijkomend voordeel is dat ze in een mum van tijd op het toilet zit.
Mijn moeder is trots dat ze deze tak van sport beheerst. Mensen die het voor het eerst zien moeten altijd lachen.
Onze medewerkers gebruiken het zitplankje natuurlijk wel, om ongelukken uit te sluiten.

 

 

In de reguliere zorg wordt in soortgelijke gevallen een passieve tillift ingezet. Passief wil zeggen, dat de cliënt in een tuig gesnoerd wordt en omhoog getakeld.
Ik heb mijn moeder daar één keer met een zeer ongelukkig gezicht in zien hangen.
En dat voor iemand die nooit klaagt. Toen de medewerker de deur uit was, zei ze dat ze het afschuwelijk vond en niet meer wilde.
Dat was dus eens maar nooit meer.

Drie maanden voor de verhuizing van mijn moeder naar onze achtertuin besloot het Hoofd Zorg gebruik van de tillift af te dwingen, zogenaamd omdat de meeste verzorgenden niet in staat waren de Bea goed te hanteren.

Wij vonden dat mijn moeder daarvan niet de dupe hoefde te worden. Wij vinden het gebruik van de Bea een fluitje van een cent. Vanaf dat moment zijn wij alle verplaatsingen in het zorgcentrum zelf gaan doen. Met de Bea. Voor ik naar mijn werk ging, als ik van mijn werk terug kwam en als mijn moeder naar bed ging. Tussen de middag deed Pieternel het.

Wat je niet meer traint gaat verloren
en daardoor neemt de afhankelijkheid verder toe

Fysiotherapeuten die in verpleeghuizen werken vertelden mij, dat een tillift altijd leidt tot afname van spiermassa. Wat je niet meer traint gaat verloren en daardoor neemt de afhankelijkheid verder toe.
Het gevoel dat je geen eigen regie meer hebt, wordt ook groter omdat degene die in een tillift hangt zelf geen controle heeft.  Het komt bovendien regelmatig voor dat een tillift ondeskundig wordt gebruikt en dan wordt het zelfs iets om tegen op te zien. Als het niet anders kan, dan is het gebruik van dit hulpmiddel natuurlijk noodzakelijk, maar in het geval van mijn moeder dus niet.

Dankzij de Bea is de spierkracht in haar armen en benen nog steeds goed.
Op de armen zijn zelfs spierballen zichtbaar.
Ik noem iedere verplaatsing met de Bea gymnastiek.
Meer dan tien keer per dag gaat mijn moeder ervoor.
In de mantelzorgwoning heerst een topsportklimaat.

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *